Ett annat sätt att tänka
Vill du reagera på det här meddelandet? Registrera dig för forumet med några klick eller logga in för att fortsätta.

Det här kan man ha problem med när man har dyskalyli

Gå ner

Det här kan man ha problem med när man har dyskalyli Empty Det här kan man ha problem med när man har dyskalyli

Inlägg  Admin lör jul 12, 2008 8:28 am

De här sakerna kan man ha problem med när man har Dyskalkyli.

Långsam uppfattning av tal och ljud

Här är det lätt att uppfattas som om man inte brukar allvar eller lyssnar både och eller så är man korkad som inte uppfattade det personen talat om eller just förklarat. Man lyssnar och lyssnar men det som sägs är svårt att förstå och bara efter en stund så har man tappat tråden och måste ändå när personen slutat tala skulle man behöva fråga vad det var man skulle göra och hur! Erfarenheten säger då att det gör man inte utan tänker att det kan jag läsa in sedan. Resultatet blir att man ständigt kommer efter och förstår ändå inget.

Kort arbetsminne

Huvudräkning är svårt att klara av eftersom det innebär att man måste tänka i flera led och nivåer. Man glömmer lätt det man just höll på med och har svårt att ta upp tråden igen. Om man även har långsamuppfattning av tal så är muntliga förhör i det närmaste omöjliga att klara av.

Kort Sekvens minne

Man har svårt att minnas i vilken ordning saker ska vara eller utföras. Det är svårt att hålla kvar eller gå vidare eftersom man inte alltid kan hitta vart man var från början.

Svårt att känna igen Bokstäver/siffror Synliga för ögat

Att uttala siffrorna eller lägga dem rätt när man ser dem på bild klarar man enkelt men ibland är det svårt att säga vilken det är om man plockar siffran ur sitt sammanhang.

Vända siffror och bokstäver rätt

Spegelvändningar är mycket vanligt både i skrift och i tal. 53 kan bli 35 och en kod kan bli förödande fel när logiken försöker skriva över den inlärda ordningen… 11 kommer före 30 men det ska vara 3011. Man kan skriva siffrorna fel ena stunden och rätt nästa.

Klockor och att läsa av dem

Inte ovanligt att det tar mycket lång tid att lära sig klockan. Att sedan läsa av klockan bli problem! Den lilla visaren kan plötsligt bli minutvisare och tvärtom. Digitalt kan omvandlingen bli att man ser 13.49 och man tänker att klockan är nästan 2 och då blir det snart klockan i 14:00 och 49 minuter till det blir då är klockan nästan 15.00.
Här kommer även tidsuppfattningen in att det kan vara svårt att förstå hur lång en timme är och hur mycket man hinner med på denna timme.

Svagast visuell perception

Om man tappar bokstäver när man läser eller inte uppfattar punkter eller stor bokstav tappar ofta saker när ska räkna. Man uppfattar inte vad som är frågan utan måste leta och det tar tid. Ibland räknar man talet rätt men får fel svar eftersom man tittat och kanske skrivit av talet fel. Att inte se sambandet i mått angivlser som att 15mm är 1 cm och 5 millimeter och även 0,0015m. Även att läsa ett stort tal som 600.000.000.000 (sex billioner som förresten är det uppskattade antalet personer i världen som har Dyskalkyli!) är I stort omöjligt för det är en 6 och sen en massa nollor som är ingenting.

Admin
Admin

Antal inlägg : 11
Registreringsdatum : 08-07-12

http://dyskalkyli.friendhood.net

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet